werkschoen boven spijker

6 Redenen waarom werkschoenen belangrijk zijn

Werkschoenen zijn voor een groot deel van onze bevolking onmisbaar en ondenkbaar, maar waarom eigenlijk? Wat maakt werkschoenen zo belangrijk? Kun je anders het werk niet goed uitvoeren of gaat het om het veiligheidsaspect? Veel mensen weten niet dat er tal van redenen te bedenken zijn waarom werkschoenen zo belangrijk zijn. Dat ga je dus lezen in deze blog! Wij geven je 6 redenen waarom werkschoenen super belangrijk zijn!

1. Bescherming voor je voetzolen

De meeste werkschoenen zijn voldoen aan een (Europese) veiligheidsnorm, ook wel veiligheidsschoenen. Om hieraan te kunnen voldoen moeten de schoenen beschikken over een aantal veiligheidsaspecten. Een veel voorkomend onderdeel hiervan is de antiperforatie tussenzool van staal of kevlar. Deze tussenzool beschermt jouw voeten tegen het binnendringen van scherpe materialen. Stel je loopt in een werkplaats en er ligt een plank op de grond waar een spijker uitsteekt. Als je met gewone schoenen op de spijker zou stappen dan zit deze in je voet, maar door de tussenzool kan de spijker niet binnendringen en zijn jouw voetzolen beschermd.

2. Bescherming tegen vallende voorwerpen

Werkschoenen met een veiligheidsnorm zijn tevens vaak uitgerust met een veiligheidsneus van staal, kunstof, composiet of aluminium. De veiligheidsneus beschermt jouw tenen tegen vallende objecten, zoals stenen en zwaar gereedschap.

3. Voorkom uitglijden

Werkschoenen zijn verkrijgbaar met een antislip zool. Dit voorkomt dat je uitglijdt op gladde oppervlakken. Er zijn verschillende normen voor antislip zolen, namelijk:

  • SRA: antislip op keramische tegelvloeren met water
  • SRB: antislip op stalen vloeren met glycerol
  • SRC: antislip zool die zowel aan de SRA als de SRB norm voldoet

4. Temperatuur van je voeten

Goede werkschoenen houden je voeten op de juiste temperatuur bij zowel warme als koude temperaturen. In een warme omgeving worden je voeten al snel nat van het zweet. Het zweet maakt jouw voeten gevoelig voor blaren en dit wil je juist voorkomen. Een goede werkschoen is dan ook uitgerust met een ademende voering. Dit houdt je voeten op temperatuur maar ook fris en droog. Werk je in een omgeving met veel water? Kijk dan naar werkschoenen met een waterdicht membraan!

Bij koude temperaturen moeten jouw voeten juist warm blijven en jouw voeten beschermen tegen kou. Hiervoor zijn werkschoenen verkrijgbaar met een voering van wol of bont, maar ook speciale laarzen en schoenen met koude isolatie.

5. Goede werkhouding

De pasvorm, de loopzool en de inlegzool van goede werkschoenen zijn zo gemaakt dat jij de juiste houding aanneemt tijdens het lopen en staan. Dit voorkomt blessures en andere lichamelijke klachten.

6. Elektrostatisch; Geen schokken meer

Je kent het wel. Je bent aan het werk en wil een voorwerp vastpakken en je krijgt opeens een schok. Dit is een elektrostatische ontlading en als je werkt met bijvoorbeeld gevoelig elektrische apparatuur of explosieve stoffen wil je dit juist voorkomen! Werkschoenen kunnen hierin het verschil maken. Goede werkschoenen zijn standaard uitgerust met een antistatische zool, maar je hebt ook werkschoenen die voldoen aan een ESD norm. Veel mensen kennen echter niet het verschil tussen beiden en dat lichten we graag verder toe:  

Antistatische schoenen hebben een elektrische weerstand tussen 0,1 en 1000 MegaOhm. De schoenen bieden bescherming tegen elektrische schokken en hebben zogehete dissipatieve capaciteit.

Werkschoenen met een ESD norm gaan nog een stapje verder. De schoenen hebben een elektrische weerstand tussen de 0,1 en 100 MegaOhm en hebben daarmee een extra lage elektrische weerstand. Dit voorkomt een elektrostatische lading en biedt daarmee bescherming.

De juiste en goede werkschoenen zijn superbelangrijk!

Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen niet beschikken over goede werkschoenen met de juiste pasvorm en eigenschappen. Het belang hiervan wordt ook vaak onderschat door zowel werkgevers als werknemers. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er veel redenen om je goed te verdiepen in het schoeisel dat je draagt tijdens en voor je werk. Iedere situatie en werkomgeving vraagt om ander schoeisel. Vraag daarom om advies van een expert, zoals Werkschoengigant.nl, en laat je adviseren in wat in jouw situatie en jouw werk de juiste werkschoen is!